Program för medlemsresa till Jokkmokks marknad 2021

Kalender. Foto: Pixabay.com

Nedan finns programmet för medlemsresan som startar den 2 februari 2021.
Information om hur du anmäler dig till här »

Dag 1 Hemorten - Östersund
Vi startar tidigt på morgonen från respektive hemort. Vid lunchtid stannar vi för lunch på egen hand. Framåt kvällen har vi kommit till Östersund där vi checkar in på Scandic Östersund Syd. Middag på vårt hotell. Ca 72 mil.

Dag 2 Östersund - Gällivare
Efter frukost sätter vi oss tillrätta i vår bekväma buss och fortsätter resan norrut. Vi gör två stopp för fika / lunch under dagen. Det första gör vi i Vilhelmina och nästa stopp görs i Arvidsjaur. Andra namnkunniga byar vi passerar under dagen är Storuman, Sorsele och precis norr om Polcirkeln passeras Jokkmokk. Strax innan Porjus når vi de imponerande kraftverken i Luleälv. Frampå kvällen når vi Gällivare och Quality Hotel Lapland där vi får sköna sängar och god middag. Ca 70 mil.

Dag 3 Gällivare - Kiruna - Ishotellet - Gällivare
Idag åker vi vidare norrut mot Kiruna och ishotellet i Jukkasjärvi. Vår guide visar oss hotellet som är byggt av is och snö på Torne älvs strandkant. Här ryms en stor samling av hotellrum, många rikt utsmyckade av olika konstnärer. Speciellt skall man titta på Isbaren och Iskyrkan. Vi får en rundtur genom anläggningen och också tid att titta på egen hand. Ishotellet är byggt av snö och is och varje år är det ett nytt bygge. Men det är "bara" hotellrum, en bar och kyrkan som är byggt av is. Runt Ishotellet ligger det flera vanliga träbyggnader som innehåller restaurang, toaletter, reception och souvenirshop. Innan vi samlas åter i bussen kan man passa på att köpa något i shoppen. Vi far därefter till Jukkasjärvi och Nutti Sámi Siida ́s fina kåta. Här kommer vi få samiska skrönor serverade tillsammans med souvas som är saltat och rökt renkött. Till detta får vi glödkaka, lingonsylt, lingondryck och kaffe. Efter den fantastiska lunchen i den samiska kåtan tittar vi på den gamla kyrkan med sin berömda altartavla av Bror Hjorth. Vi fortsätter sedan vidare den sista biten in till Kiruna. Här får vi tid att titta på staden. Passa på att vandra ner till kyrkan som av många anses som Sveriges vackraste. Efteråt återvänder vi till Gällivare där man har lite tid att titta på staden. Middagen i kväll äter vi på egen hand på någon av Gällivares restauranger. Ca 26 mil.

Dag 4 Gällivare - Jokkmokk - Boden
Efter frukost reser vi mot Jokkmokk som vi når lagom till marknaden öppnar 10:00. Här finner du drygt 500 marknadsstånd med mat, hantverk, kläder, skinnprodukter och mycket mer. Upplev marknadsstämningen! Här är ett måste att besöka renracet nere på Talvatissjön eller köpa någon samisk specialitet. Vid 16:00 reser vi vidare med bagaget fyllt av minnen, korvar och ett och annat renskinn till Bodensia där vi blir väl mottagna på Quality Hotell Bodensia. På kvällen serveras middag på hotellet. Ca 24 mil.

Dag 5 Boden - Hudiksvall
Efter frukost sätter vi oss tillrätta i bussen och fortsätter söderut. Under dagen passerar vi förbi och genom namnkunniga, norrländska städer och byar. Vad sägs om Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå. Vår resa tar oss över Högakustenbron och vi stannar på rastplatsen. Härifrån tar man de bästa bilderna på denna vackra bro. Vi stannar på lämpligt ställe för lunch och fika. Framåt kvällen rullar vi in i Hudiksvall. Här väntar middag och sköna sängar på Quality Hotel Statt. Ca 64 mil.

Dag 6 Hudiksvall - Hemorten
Idag skall vi köra den sista etappen hemåt. I Gävle stannar vi för bensträckare och kafferast innan vi fortsätter mot Arboga där vi kan passa på att äta lunch. Med bagaget fullt av minnen och inköp når vi under eftermiddagen/kvällen våra respektive hemorter. Ca 70 mil.

Kalender. Foto: Pixabay.com
Bussresa till Jokkmokks marknad 2-7 februari 2021. Sista anmälan 13 oktober 2020.